استفاده از شیشه های رنگی برای بهبود طراحی نمای ساختمان

1401/11/16 ۴:۲۹ ب٫ظ

شیشه رنگی چیست؟

شیشه های رنگی که هزاران سال توسط صنعتگران در سراسر جهان استفاده می شود، یکی از قدیمی ترین اشکال هنری است. خاستگاه آن به اوایل قرن هفتم باز می‌گردد، زمانی که پنجره‌های رنگ‌آمیزی شروع به تزئین کلیساها و صومعه‌ها کردند – اغلب نمادهای مذهبی و داستان‌های کتاب مقدس را نشان می‌دادند.

شیشه های رنگی در قرن هشتم به مساجد و کاخ های اسلامی گسترش یافتند و در قرون وسطی در کلیساهای بی شماری در سراسر اروپا یافت می شد. شیشه‌گران در دوران گوتیک شیشه‌های رنگی پیچیده‌ای برای ساختمان‌های تاریخی خلق کردند و به حداکثر زیبایی و عظمت رساندند. این کار منجر به تولید پنجره‌های غول‌پیکر با اشکال و نقش‌های بسیار دقیق شد.

دست در دست روش‌های تولید نوآورانه و فناوری‌های جدید، شیشه های رنگی به معماری معاصر بازگشته‌اند و ساختمان‌های بی‌شماری را با رنگ‌های جسورانه و پر جنب و جوش خود تقویت کرده‌اند.

در زیر، تکنیک‌های مختلف ساخت، مزایای عملکردی و زیبایی‌شناختی، و مجموعه‌ای الهام‌بخش از کاربردهای شیشه های رنگی در ساختمان‌های مدرن را ارائه می‌کنیم.

سیر تکاملی ساخت شیشه های رنگی

در طول سال‌ها، شیشه های رنگی از نظر ظاهری تکامل یافته‌اند و از فرم‌های دقیق، سنتی و تا حدی قدیمی به طرح‌های ساده، مینیمالیست و شیک تغییر کرده‌اند که با زیبایی‌شناسی مدرن مطابقت دارند. اما فراتر از هرگونه تغییر بصری، در ساخت و ساز خود نیز تغییر کرده است.

کاربردهای شیشه رنگی

کاربردهای شیشه رنگی

اولین افرادی که شیشه را آزمایش کردند، هیچ کنترلی روی رنگ آن نداشتند، اما در نهایت (به احتمال زیاد به طور تصادفی) یاد گرفتند که افزودن مواد خاصی به مخلوط مذاب باعث ایجاد رنگ‌های متفاوتی در هنگام سرد شدن می‌شود. این شروع شیشه های رنگی بود، اما مطمئنا تنها راه برای ترکیب رنگ نیست. بنابراین، شیشه های رنگی امروزه چگونه ساخته می شوند؟

تکنیک های اصلی را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

رنگ آمیزی ماده واقعی یا افزودن یک لایه رنگی به آن. اساساً رنگ آمیزی با وارد کردن اکسیدهای فلزی یا پودرهای فلزی به شیشه حاصل می شود. هر یون فلزی طول موج های خاصی از نور را جذب می کند، به این معنی که شیشه بسته به نوع فلز رنگ خاصی به خود می گیرد.

اکسید کبالت رنگ آبی تیره، کلرید طلا رنگ قرمز یاقوتی، و اکسید اورانیوم رنگ زرد-سبز فلورسنت به شیشه می‌بخشند. برخلاف روش‌های قدیمی، شیمی مدرن این فرآیند را دقیق‌تر و پیش‌بینی‌پذیر کرده و امکان تولید انبوه در هر طیف رنگی را فراهم می‌کند.

ایجاد جلوه های ویژه با رنگ

برای مثال، شیشه‌های ایریدی و دو رنگی با لایه‌های نازک اکسید تولید می‌شوند. شیشه ایریدی رنگین‌کمانی ایجاد می‌کند و شیشه دو رنگی بسته به زاویه دید یا نور، رنگ‌های متفاوتی نشان می‌دهد. روش دیگر، فیلم پنجره رنگی است که معمولاً از پلی‌اتیلن ترفتالات (PET) ساخته می‌شود و به‌طور حرفه‌ای روی شیشه نصب می‌شود. در شیشه‌های چند لایه که به دلیل استحکام در معماری به‌کار می‌روند، استفاده از لایه‌ای از پلی‌وینیل بوتیرال (PVB) میان شیشه‌ها متداول است.

این لایه علاوه بر افزایش استحکام، به تنوع زیبایی‌شناختی هم کمک می‌کند.

ارزش عملکردی و زیبایی شناختی

شیشه‌های رنگی، علاوه بر زیبایی، عملکردهایی مانند افزایش حریم خصوصی، کاهش تابش خیره‌کننده و جذب گرما را ارائه می‌کنند. این شیشه‌ها می‌توانند اشعه‌های مضر UV را نیز مسدود کنند که منجر به افزایش کارایی انرژی می‌شود.

به‌عنوان مثال، شیشه‌های چند لایه با لایه‌های PVB رنگی تا ۹۹٪ اشعه ماوراءبنفش را کاهش می‌دهند و از مبلمان در برابر آسیب محافظت می‌کنند. در عین حال، شفافیت، قابلیت بازیافت و دوام آن‌ها حفظ می‌شود.

شیشه‌های رنگی با عبور نور از میان رنگ‌ها، فضایی با سایه‌های منحصربه‌فرد ایجاد کرده و به هر محیطی حس و حال خاصی می‌بخشند. این شیشه‌ها می‌توانند فضایی شاداب و پویا ایجاد کنند و حتی بر خلق‌و‌خوی کاربران تأثیر مثبت بگذارند.

پارتیشن شیشه رنگی

پارتیشن شیشه رنگی

شیشه‌های رنگی امکانات خلاقانه فراوانی را فراهم می‌کنند. از ترکیب‌های ساده و لطیف برای فضاهای مینیمالیستی تا نمایش‌های چشمگیر و پیچیده، که برای ایجاد جلوه‌های جسورانه در طراحی مورد استفاده قرار می‌گیرند، هر یک از این گزینه‌ها می‌تواند به محیط‌ها جلوه خاصی ببخشد. همچنین می‌توان از آن در طیف گسترده‌ای از کاربردهای معماری، از جمله پنجره‌ها، نرده‌ها، پارتیشن‌ها و نماها استفاده کرد که مطمئناً تأثیری قدرتمند (و رنگارنگ) ایجاد می‌کنند.

بیشتر بخوانید : زیباترین شیشه های رنگی استین گلس درجهان

دیدگاه تان را بنویسید

نظر خود را درباره این مقاله بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *