گنبد شیشه ای را در معماری اسلامی به حالت نیمی از دایره (کره) می پنداشتند اما در معماری مدرن این ساختار را به عنوان برش هایی از مقاطع کره می دانند.به علت ضرورت وجود نور در اماکن و منازل، گنبد ها بسیار کاربردی می باشند و ضمن نوردهی جلوه بسیار زیبایی به مکان می دهند. البته در قدیم این سازه از جنس گچ، سنگ و یا آجر بوده است و با تکامل علم معماری به جهت کاربردی کردن آن جنس مربوطه را به شیشه تغییر داده اند.
انواع مختلف گنبد های شیشه ای
انواع مختلف گنبد های شیشه ای به شرح زیر میباشد :
گنبد خم (سکوریت خم و لمینت خم)
متداول ترین نوع گنبد که علاوه بر مقاومت زیاد در صورت شکسته شدن خطری برای افراد ندارد چرا که در هنگام شکستن پودر می شود.
پله ای
سطح این نوع گنبد از قطعات کوچک مسطح شیشه پوشیده شده و از بیرون نمایی محدب پیدا میکند.این مدل ایمنی بالایی دارد و از شیشه های دکوراتیو نیز می توان برای پوشش گنبد استفاده نمود.
استیند گلاس
بدون شک یکی از زیباترین و جلوه دارترین نوع سازه های گنبد شیشه ای، استیند گلاس و تیفانی می باشند که در سقف مجتمع های بزرگ دنیا استفاده شده و شکوه و عظمت خاصی به آن مکان می دهند.در این مدل هیچ محدودیتی از لحاظ طرح و رنگ وجود ندارد.
فیوز گلاس
چنانچه برای پوشش فریم اصلی گنبد از نوعی شیشه فیوز گلاس استفاده شود گنبد به این اسم نام می گیرد. شیشه را درون کوره گذاشته و توسط حرارت قطعات به هم وصل می شوند سپس با تکنیک لمینیت یا سکوریت ایمن می گردد.برای استفاده از این مدل باید هنگام ساخت فریم اصلی، بخش هایی شیشه خور در ابعاد کوچک تر ساخته شوند و البته پس از نصب تمام قطعات فیوز گلاس، سازه گنبدی به صورت یکپارچه و منظم دیده می شود.