در مورد اهمیت نورپردازی در طراحی داخلی، جان آلن میگوید: نورپردازی ابعاد جدیدی به فضا میبخشد و پروژه را زنده میکند. نور خوب عمق، ارتفاع و نقاط دنج را ایجاد میکند و توجه را به نقاط کلیدی محیط جلب میسازد. نورپردازی تعادلی بین نور و سایه برقرار میکند و انرژی تازهای به فضای داخلی میآورد.
نورپردازی در معماری به تقویت و تأکید بر زیبایی شناسی و هدف یک ساختمان کمک میکند. این هنر، نقطه تلاقی طراحی معماری و فناوری نورپردازی است.
نورپردازی به عنوان یک عنصر معماری قدرت زیادی دارد. این عنصر میتواند مفهوم محیط را تغییر دهد، تم را تعیین کند و حرارت رنگ و بافت را دگرگون سازد. نحوه استفاده از نورپردازی در طراحی داخلی میتواند در درک انسان از فضا تأثیر بگذارد و محیط را کوچکتر یا بزرگتر نشان دهد. همچنین میتواند فضایی دنج یا ناامن ایجاد کند.
با تمرکز بر نور و سایه، طراحان داخلی میتوانند عناصر خاصی مانند شومینه یا تابلوی دیواری را برجسته کنند. نورافکنهای قابل تنظیم و چراغهای دیواری میتوانند توجه را به هر نقطهای جلب کرده و آن را به مرکز توجه تبدیل کنند. انسانها از زمان غارنشینی به نور نیاز داشتند. این نیاز همیشه با نور طبیعی و مصنوعی تأمین میشده است.
منظور از نور طبیعی در طراحی داخلی چیست؟
نور طبیعی که به عنوان نور روز، نور خورشید یا نور طبیعت ، شناخته میشود،نورپردازی با نور طبیعی، تکنیکی است که با استفاده از شیشههای بیرونی (پنجرهها، نورگیرها و غیره) نور طبیعی را به طور موثر به خانه شما وارد میکند و در نتیجه نیاز به نور مصنوعی را کاهش میدهد و در مصرف انرژی صرفهجویی میکند. مزایای نور طبیعی بسیار زیاد است اما معایبی هم در استفاده از آنست که به آنها نیز میپردازیم:
نور طبیعی تاثیر مثبت فراوانی بر سلامت روان انسان دارد ، مثل کمک به کاهش سطح استرس و اضطراب . برای کسانی که تحت تأثیر اختلال عاطفی فصلی قرار دارند، گذراندن زمان بیشتری در نور خورشید و نور طبیعی می تواند به بهبود خلق و خوی آنها کمک کند ، نور آفتاب مانع افسردگی است و نور طبیعی برای دفع انرژی منفی بسیار کارساز است . نور طبیعی و نور آفتاب ، به درمان مشکلات جسمی نیز کمک میکند و در جذب کلسیم و دسته ای از ویتامین ها مثل ویتامین دی ، بسیار لازم است.
نور طبیعی ، همانطور که در رشد جسمی و ذهنی موجودات از جمله انسان جزو ملزومات است ، ریتم شبانه روزی و الگوهای خواب ما را بهبود می بخشد، به ما کمک می کند تمرکز کنیم، ما را قادر می سازد کارهای بیشتری انجام دهیم و حتی ما را شادتر می کند. اطمینان از دریافت کافی از این منبع حیاتی، کلید سلامت جسمی و روانی ما است .
برای سفارش نورگیر شیشه ای استیند گلس وارد شوید
نور خورشید نماد چیست؟
نور خورشید در طول تاریخ بشر نماد قدرتمندی و نماد ارتباط با خداوند بوده است. خورشید بیانگر معنویت، منبع حیات و انرژی بوده و هست. علاوه بر معنای معنوی، تأثیر عمیقی بر زندگی روزمره ما دارد و بر رفاه و احساسات ما تأثیر می گذارد و نبود آن یا کمبود نور گرم آفتاب را در برخی از مناطق کم آفتاب می بینیم که کمبود این انرژی بینظیر و رایگان ،چه تاثیر قابل توجهی در روحیه انسانها و میزان انرژی ذهنی و کیفیت زندگی آنها دارد.
معایب نور طبیعی در طراحی داخلی چیست؟
نور بیش از حد خورشید ، شما و محیط شما را در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می دهد که خود عامل بیماریها و ناهنجاریهای جسمی می باشد ضمن آن ، این اشعه قوی ، باعث تضعیف رنگ پرده ها و فرش ها و عناصر الیافی دیگر دکوراسیون می شود، بنابراین به شما توصیه می کنیم که پرده ها را ببندید و در مقابل نور شدید خورشید ، برای محافظت از سلامتی اعضای خانه و وسایل خانه از پرده های کنترل کننده های نور، استفاده کنید.
همانطور که انسان به شدت به نور طبیعی احتیاج دارد ، به همان اندازه نیز میتواند زیادی این نور باعث عدم آسایش و راحتی او باشد . نور طبیعی زیاد می تواند باعث ایجاد تابش خیره کننده حواس شود و گرما را وارد کند که اگر به درستی کنترل نشود می تواند باعث عدم تعادل دما شود. اینها میتوانند تأثیر منفی بر بهرهوری و سطح آسایش افراد بگذارند، نور زیادی طبیعی و کنترل نشده ، راحتی و آرامش را از محیط می گیرد و به عناصر دکوراسیون و رنگها و سلامتی انسان نیز آسیب می زند.
پس ما ضمن نور طبیعی به کنترل کامل آن نیز احتیاج داریم و ایده آل اینست که نور طبیعی دراختیارمان باشد و هر زمان بنا به نیاز و هدف از آن بتوانیم به میزان محدود و لازم ،استفاده کنیم .
کنترل به کمک اندازه سایز نورگیرها و پنجره ها و پرده ها و شیشه های رنگی و بافت دار ، انجام میگیرد. ناگفته نماند که بهترین کنترل کننده نور ، شیشه استیند گلاس ، از نوع نورگیر سقفی یا پنجره می باشد ، چون ضمن اینکه بسیار عالی اینکار را انجام میدهد ، در مقابل نور طبیعی ، در طول سالهای سال ، بسیار با دوام میباشد.
همچنین بخوانید: آشنایی با هنر همجوشی شیشه (Fused Glass)
منظور از نور مصنوعی در معماری داخلی
نور روز تنها به حدود نیمی از شبانهروز محدود میشود و انسان در طول شب به نور احتیاج دارد. اینجا نور مصنوعی و کاربرد آن در معماری داخلی مطرح میشود. در گذشته، این نیاز با آتش در غارها برطرف میشد، ولی امروز با انواع ابزارها و نورهای متنوع تأمین میشود.
نور مصنوعی میتواند بهطور چشمگیری تم محیط را تغییر دهد. این نوع نور میتواند به محیط غنا بخشد و احساسات مختلفی را القا کند. در طراحی داخلی، نورپردازی بهویژه در پروژههای مسکونی، تجاری و رستورانی بهعنوان ابزاری برای جذب مشتری و ایجاد فضاهای تحریککننده حواس مورد استفاده قرار میگیرد.
نورپردازی میتواند اتاقها را متحول کند و فضایی دنج و نورانی در پروژههای مسکونی ایجاد کند. همچنین میتواند مکانهای آرام برای اتاقهای یوگا یا تحقیق طراحی کند. در تئاتر، نورپردازی میتواند فضایی ترسناک ایجاد کند و در رستورانها محیطی گرم و دلپذیر را به نمایش بگذارد.
برای سفارش گنبد شیشه ای استیند گلس وارد شوید
نور مصنوعی میتواند برای کمبود نور طبیعی جایگزین قابل قبولی باشد ،ضمن اینکه در مقایسه با نور طبیعی، نور مصنوعی به طراحان داخلی انعطافپذیری بیشتری ، برای آفرینش انواع لحن ها و تم ها میدهد زیرا میتوان از آن به طرق مختلف استفاده کرد. با نور مصنوعی، میتوانید به فضاهایی که ممکن است پنجرههایی برای ورود نور طبیعی نداشته باشند، مانند اتاقهای بدون پنجره در آپارتمانها یا کانکسها یا زیرزمینها در خانهها، روشنایی بیافزایید.
معایب نور مصنوعی چیست؟
معایب آن عبارتند از هزینه های انرژی بالاتر، خطرات بالقوه سلامتی ناشی از قرار گرفتن در معرض نور آبی، کاهش حد بینایی، طیف محدود در مقایسه با نور طبیعی، و تاثیر منفی بر کیفیت خواب است، این یک حقیقت است که موجودات بخصوص انسان ، ضمن اینکه به نور برای رشد و زندگی احتیاج دارد ، به تاریکی نیز برای رشد ، استراحت و زندگی احتیاج دارد.
پس استفاده کنترل نشده و بیش از حد از نورهای مصنوعی و طبیعی ، میتواند آسایش و سلامتی را مختل کند ، تحقیقات نشان می دهد که نور مصنوعی زیاد در شب می تواند بر سلامت انسان تأثیر منفی بگذارد و خطرات چاقی، افسردگی، اختلالات خواب، دیابت، سرطان سینه و غیره را افزایش دهد .
همچنین بخوانید: 6 ایده برای اجرای نورگیر خانه های سقف بلند
نور طبیعی بهتر است یا نور مصنوعی؟
ترکیب نور طبیعی و مصنوعی بهترین و کاربردیترین نوع نورپردازی است. در طول روز باید از نور طبیعی به اندازه کافی استفاده کنیم و در شب از نور مصنوعی. نور طبیعی میتواند از پنجرهها یا نورگیرهای سقفی تأمین شود، در حالی که نورپردازی شب شامل لوسترها یا روشنایی مسیرها است. تأمین نور کافی برای دیدن و حرکت ایمن در محیط از ملزومات هر طرح روشنایی داخلی است.
در بسیاری از فضاهای مسکونی و تجاری، از نور مصنوعی به همراه نور طبیعی استفاده میشود. نسبت ترکیب این دو نوع نور بسته به هدف محیط متفاوت است. برای مثال، در یک مطب چشم پزشکی، میزان نور مصنوعی متفاوت از یک سالن یوگا است.
نورپردازی در طراحی داخلی به استفاده از نور برای افزایش زیبایی و هدف فضا اشاره دارد. طراحان داخلی نوع منبع نور، قرارگیری و کنترل آن را مدیریت میکنند تا ویژگیهای خاص فضا را برجسته و روشنایی کاربردی را فراهم کنند. انتخابهای نورپردازی جو اتاق را تنظیم میکند و میتواند فضایی جادار، دنج، دراماتیک یا شاد ایجاد کند.
نور بر احساس و زندگی ما تأثیر میگذارد؛ بنابراین باید در انتخاب نوع نورپردازی دقت کنیم. نورپردازی محیط بهطور مداوم بر وضعیت روانی و زیستی ما تأثیر میگذارد.
نتیجه گیری
حفظ تعادل و بالانس بصری در معماری داخلی بسیار اهمیت دارد. استفاده متعادل از نور و منابع نوری نقش مهمی در این زمینه ایفا میکند. نورپردازی باید به روشن کردن فضاهایی کمک کند که نور روز کمتری دریافت میکنند و همچنین فضاهای داخلی و خارجی را در طول شب روشن نگه دارد.
این امر به ما اجازه میدهد که کارهای روزانه را به راحتی و بدون اختلال انجام دهیم. طراحی نور باید با توجه به هدف فضای داخلی، جغرافیای محیط و میزان نور طبیعی در روز انجام شود. این طراحی معمولاً ترکیبی از نور طبیعی کنترلشده و نور مصنوعی است.